Sunday, May 31, 2009

Recipe of the day:Seafood Spagetthi

Ni nak share recipe yang di create sendiri: Seafood Spagetthi

Ok ni list ingredient die:

Bahan rencah:
Udang size sederhana
Sotong

Kalau nak yang udang size besarpun boleh jugak..ikut sukala..

Bahan lain, kalau rasa nak letak banyak sayur, boleh letak banyak-banyak..
Sayur yang Ira pilih:

Lobak merah
Lada Benggala
Snow peas
Enoki mushroom

Bahan untuk tumis:

1 biji bawang besar
1 ulas bawang putih
1 biji lada merah

Untuk Gravy die
2 tin Prego : 1 Cheese and Herb, 1 Carbonara and Mushroom (nak 2-2 Cheese and Herb pun boleh jugak)

Bahan option:
Sedikit Oregano
Sedikit Black Pepper

Cara memasak:
Masukkan tumis..agak2 dah berbau wangi, masukkan bahan rencah..Masak sampai betul-betul masak..
Sotong akan keluarkan banyak air, so tak perlu masukkan air..

Masukkan sayur, sebab lobak dengan lada benggala agak keras, so masakla lama sikit..
Pastu masukkan gravy die..Masak sampai mendidih..

Pastu masukkan bahan-bahan option..So siap untuk kuah die..

Untuk Spagetthi..Rebus sampai masak n sedia untuk dimakan..

Untuk picture..kene tengok dari bawah..
Yang dalam pinggan tu yang last..hehe..gamba terbalik..




5: Ready to eat

4: Didihkan sampai masak..

3: Lepas masukkan gravy, masukkan oregano sikit

2: Masukkan Enoki Mushroom

1: Dah tumis, rencah pun dah masuk and masukkan sayur

2 comments:

cikin said...

emmmm.... yummmmyyyyyy...:):):)

Arya E-ra said...

Ok..pasni you pun boleh try.. kui2..

© Me,myself and I... - Template by Blogger Sablonlari - Header image by Deviantart